Slobber: Hoe en waarom voeren?

De meeste paarden kunnen nu en dan een goede emmer slobber zeker waarderen, veel paarden zijn er zelfs dol op! Maar wat is slobber nu eigenlijk en voor welke paarden kan je dit gaan voeren?

Slobber is een smakelijke mengeling op basis van zemelen, granen, en andere toevoegingen zoals bijvoorbeeld bietenpulp, luzerne, lijnzaad en dergelijke. Hiervan wordt door toevoeging van water een lekker papje van gemaakt dat je zowel warm als koud aan je paard kan voeren.

Slobber kan je omwille van verschillende redenen aan je paard voeren. Je kan het bijvoorbeeld geven als traktatie, omdat je paard bijvoorbeeld erg goed getraind heeft die dag! In de winter vinden veel paarden het zelfs aangenaam als ze deze beloning warm geserveerd krijgen. Een andere reden om slobber te geven is bijvoorbeeld indien je paard medicatie moet nemen. Dit vinden ze meestal niet zo aangenaam, maar door het ‘verstoppen’ van de medicatie in de emmer slobber hebben ze meestal niets door en krijg je de medicatie veel makkelijker gegeven. Indien je paard bijvoorbeeld een moeilijke eter is of je hebt een te mager paard, is slobber ook een goed alternatief. De meeste paarden vinden het immers heel smakelijk, waardoor ze er vlot van eten en het helpt om het gewicht te optimaliseren. Bij dikke paarden is het echter niet aangeraden om slobber als extra’tje te gaan geven, aangezien deze paarden slechts een gelimiteerd rantsoen nodig hebben.

Een laatste belangrijke groep paarden waaraan je slobber kan voeren, zijn de oudere paarden en paarden met gebitsproblemen. Deze groep kan immers kauwproblemen ontwikkelen waardoor zij hun kracht- en/of ruwvoer niet meer goed gekauwd krijgen en daardoor risico lopen om gewicht te verliezen. Om hen toch te voorzien van de nodige nutriënten is slobber ideaal. Deze groep paarden vormden voor ons de motivatie om de DBHF Senior Slobber te ontwikkelen. Deze bevat alle nodige voedingsstoffen die jouw paard nodig heeft én is verrijkt met de nodige vezels zoals luzerne, timotheegras en bietenpulp voor een optimale darmgezondheid. Uiteraard kan je deze slobber ook voeren in alle andere genoemde situaties. Meng bij het voeren 1 kg slobber met 3 liter water, laat gedurende minstens 4 uur weken, en je hebt een voedzame en smakelijke slobber voor je paard.